ponedjeljak, 15. veljače 2016.

Brze kiflice sa svježim sirom


Sastojci za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 3 kašikice praška za pecivo
  • 125 g svježeg sira
  • 50 ml mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 bjelanjak

Premaz i posip:

  • 1 žumance
  • 1 kašika mlijeka
  • malo bibera
  • malo soli
  • po želji sjemenke

Priprema:


Prosijano glatko brašno pomiješajte sa praškom za pecivo u posudi. Dodajte bjelanjak, mlijeko i ulje te parcijalno pjenjačom promiješajte sastojke. Dodajte svježi sir i rukama umijesite glatko tijesto. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u kružnu formu debljine par milimetara.
Nožem ga razrežite na osmine i od svakog komada formirajte kiflice na način da bazu trokuta rolate premavrhu. Kiflice prebacite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i premažite mješavinom razmućenog žumanjka, mlijeka, soli i bibera. Povrh kiflica rasporedite po nekoliko sjemenki sezama, lana, buče ili po želji.
Pecite ih u rerni 30 do 40 minuta na 180 stepeni s time da povremeno bacite pogled da li su rumene odozgo jer vrijeme pečenja ovisi od rerne do rerne.

Nema komentara:

Objavi komentar