Sastojci za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 3 kašikice praška za pecivo
- 125 g svježeg sira
- 50 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 1 kašika soli
- 1 bjelanjak
Premaz i posip:
- 1 žumance
- 1 kašika mlijeka
- malo bibera
- malo soli
- po želji sjemenke
Priprema:
Prosijano glatko brašno pomiješajte sa praškom za pecivo u posudi. Dodajte bjelanjak, mlijeko i ulje te parcijalno pjenjačom promiješajte sastojke. Dodajte svježi sir i rukama umijesite glatko tijesto. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u kružnu formu debljine par milimetara.
Nožem ga razrežite na osmine i od svakog komada formirajte kiflice na način da bazu trokuta rolate premavrhu. Kiflice prebacite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i premažite mješavinom razmućenog žumanjka, mlijeka, soli i bibera. Povrh kiflica rasporedite po nekoliko sjemenki sezama, lana, buče ili po želji.
Pecite ih u rerni 30 do 40 minuta na 180 stepeni s time da povremeno bacite pogled da li su rumene odozgo jer vrijeme pečenja ovisi od rerne do rerne.
Nema komentara:
Objavi komentar