ponedjeljak, 15. veljače 2016.

Ćufte u paradajz sosu


Sastojci

Ćufte
  • 1/2 kg mljevenog mesa
  • 1 jaje
  • 1 glavica luka sitno sjeckanog
  • 1 češanj bijelog luka sitno sjeckan
  • 2 kašike prezli
  • 1 kašikica vegete
  • 1 kašika ulja
  • so, biber, malo slatke paprike

Sos
  • 1/2 l. soka od paradajza
  • 3 čaše vode
  • o,5 dcl. ulja
  • 3 kašike brašna
  • so
  • kašika šećera
  • malo slatke paprike

Priprema


Izmješati sve navedene sastojke za ćufte i ostaviti najmanje pola sata u frižideru, zatim oblikovati loptice željene velicine.

Priprema sosa


Propržiti malo brašna na ulju, dodati paradajz sok, izmješati i polako dodavati vodu, zatim začine. Čim proključa, dodavati jednu po jednu lopticu mesa, smanjiti temperaturu i kuhati tako na umjerenoj vatri oko 40 minuta. Služiti uz pire krompir.

Nema komentara:

Objavi komentar