Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
Za žele:
- oko 3.5 dl ceđene narandže
- 1 kesica želatina (za 1/2 l tečnosti)
- 3 kašike šećera
Za glazuru:
- 200 g čokolade za kuhanje
Priprema:
1. Umutiti biskvit od 4 jaja, 4 kašike brašna i 4 kašike šećera (ja sam mutila sve zajedno, nisam odvajala bjelanca i žumanca, možda malo duže traje ali umuti se lijepo i pjenasto). Ispeći na plehu od rerne obloženim papirom za pečenje. Ohladiti, pa okruglom modlom obima 5 cm vaditi krugove.
2. Iscjeđenu narandžu procijediti da nema mrvica, dodati 3 kašike šećera i rastopljeni želatin pripremljen prema uputstvu sa kesice. Razliti na pleh 24×34 cm, ili neki drugi slične površine, obložen papirom za pečenje. Paziti da je odabrani pleh ravan, da se ne desi da se žele slije samo na jednu stranu pleha. Kad se žele stegne par sati u frižideru, okruglom modlom obima 3 cm otisnuti krugove. Restlove izvaditi pa krugove pažljivo prebacivati na pripremljene biskvitne podloge.
3. Čokoladu otopiti na najnižoj temperaturi ili u mikrovalnoj 10 minuta na 180 W, bez dodavanja ičega. Razmazati je u tankom sloju na masni papir, u površini 20×30 cm, na dva mjesta. Kad se stegne, iz svake table vaditi krugove, istom ili malo većom modlom od one kojom je sječen biskvit.
Modlu ugrijati pijre otiskivnja krugova. Čokoladne krugove postaviti preko biskvita sa želeom i ugrijati odozgo (ja sam grijala fenom, a vjerovatno bi moglo i u mlakoj/toploj rerni), da se ocrta krug želea, i da se čokolada prilepi za keks. Ostaviti da se galzura stegne.
Nema komentara:
Objavi komentar