ponedjeljak, 15. veljače 2016.

Kiymali pide, punjene turske pogačice


Sastojci:


Tijesto: 
  • 500 gr brašna 
  • 1 vrećica kvasca 
  • 300 ml toplog mlijeka
  •  50 ml ulja 
  • so

Fil:
  • 400 gr mljevene junetine
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 paprike
  • 1 paradajz
  • peršun
  • so, biber, mješavina začina, mljevena crvena paprika

Priprema: 


U brašno dodati kašičicu soli i kvasac, pa zamijesiti tijesto srednje mekoće- sipajući toplo mlijeko i ulje. Tijesto ostaviti da odmori oko 1 sat. Na malo maslinovog ulja prodinstati sitno sjeckan crni luk i sitno sjeckane paprike. Dodati faširano meso. U prodinstano meso dodati i sitno sjeckan, oljušten paradajz, so, biber, mješavinu začina i crvenu papriku. Pred sam kraj dodati i sitno sjeckan peršun. Od tijesta napraviti 8 loptica. Na pobrašnjenoj podlozi svaku lopticu razvaljati na veličinu palačinke. Na jednu polovinu tijesta staviti 2 kašike fila, ostaviti malo prostora oko ivica tijesta. Preklopiti drugom polovinom tijesta i zavrnuti malo krajeve. U većoj tavi zagrijati ulje, pa pržiti po 2 pogače, dok ne porumene sa obje strane! Poslužiti tople, uz čašu jogurta!

Nema komentara:

Objavi komentar