ponedjeljak, 15. veljače 2016.

Zapečeno i hrskavo: Hljeb punjen sirom i bijelim lukom



Sastojci:

  • 1 hljeb sa malo debljom korom (domaći ili kupovni)
  • ½ šolje otopljenog putera
  • 2 kašike ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 1 kašika isjeckanog svježeg peršuna
  • 1 kašika sitno sjeckanog luka
  • 1 veće čehno bijelog luka
  • ½ kašičice začina (mješavina suhog bosiljka, timjana, origana, crnog bibera i soli u jednakom omjeru)
  • 230 g naribanog sira (koristite koji želite, na slici je mješavina mozzarelle i cheddara)

Priprema:


Zagrijte rernu na 200 stepeni C. Zarežite hljeb na kriške, ali nemojte ga razrezati do kraja. Zatim ga okrenite za 90 stepeni i ponovite postupak kako biste dobili zarezane kockice.  Pomiješajte puter, ulje, peršun, luk, bijeli luk i začine i lagano prespite preko hljeba. Zatim stavite sir, nastojeći da dođe u proreze među kockicama. Zamotajte cijeli hljeb u alufoliju i pecite 20 minuta, a zatim još 10 minuta sa otvorenom folijom (dok ne postane hrskav). Služite ga toplog.

Nema komentara:

Objavi komentar